Smulspul

Voor allerlei smullig spul

Als zoetekauw had ik al een tijdje de wens om zelf een echt, lekker, plakkerig suikerbrood te bakken. Gisteren heb ik het geprobeerd, en het is helemaal niet zo moeilijk! Hier is een lekker en makkelijk recept:

Ingrediënten:
Fryske sûkerbôle

  • 1,5 deciliter melk
  • 10 gram suiker
  • 1 zakje gist
  • 350 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepel gembersiroop (gembersaus werkt ook)
  • 20 gram boter
  • 1 ei
  • Kristalsuiker

Voor de vulling:

  • 150 gram greinsuiker (of suikerparels)
  • Snufje kaneel

 

Tip: Geen greinsuiker? Strooi 150 gram suiker met de kaneel op een snijplank en druppel er ± 2 el water over: roer het in grove stukken en laat het een paar uurtjes drogen.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de melk tot ± 30°C. Roer de suiker en de gist er door en laat 10 minuten staan.
  2. Zeef bloem en zout en voeg het gistmengsel, gembersiroop, gesmolten boter en bijna 1 losgeklopt ei toe (1 eetlepel achterhouden).
  3. Kneden totdat een soepel deeg ontstaat wat niet meer plakt. 45 Minuten laten rijzen (± 25-30°C) onder een vochtige doek.
  4. Een broodblik (25 cm) insmeren met boter en van binnen bestrooien met kristalsuiker.
  5. Het deeg heel even doorkneden en de greinsuiker met de kaneel door het deeg mengen. In het bakblik leggen en 30 minuten laten rijzen.
  6. Bestrijken met de rest van het ei en er kristalsuiker over strooien.
  7. Het brood 30-35 minuten bakken in een oven van 200°C (hetelucht 180°C).

 

Janneke, bedankt voor je lekkere recept!

No Comments :(